Recept Empanadas
Empanadas är en slags mini pirog som kommer ursprungligen från spanien.
Deg
5 dl | vetemjöl | |
0,5 tsk | bakpulver | |
0,5 tsk | saltt | |
1 st | äggula(or) | |
1,75 dl | mjölk | |
3 msk | matolja, inte olivolja | |
1 st | ägg till pensling, uppvispat |
Såhär gör du:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
Fyllning:
ägg till pensling, uppvispat | ||
350 gram | nötfärs | |
2 st | gul lök(ar) | |
2 st | vitlöksklyftor | |
1 tsk | chilipeppar, eller en färsk chili | |
1 tsk | paprikapulver | |
1 tsk | oregano | |
0,5 tsk | kumminfrön, eller malen kummin | |
3 msk | olja | |
4 st | ägg ( tog jag bort ) | |
10 st | svarta oliver( tog jag bort) | |
20 st | russin ( tog jag bort) | |
salt | ||
svartpeppar |
så här gör du:
1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.
2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.
sen kan man ju ändra fyllningen om man vill till tex skinka och ost eller nått annat man tycker är gott !
jättegott
Mumms
Lycka till!