God Morgon Världen!

Idag vaknade man med magknip och illamående, god morgon världen!
Gick upp vid halv 8 tiden och drack kaffe och iväg till tanterna på jobbet, inga glada miner där inte!

Sitter och kollar på Oprah nu där dem visade när den första mascaran på tub kom ut :D haha
detta tar man ju förgivet idag att den ser ut så... tänk innan sikket kladd!

 

Greta Garbo 1940 tal Elisabeth Taylor 1959 tal Audrey Hepburn 1963 Twiggy 1966

Kakmascara
Den vanliga mascaraformen fram till 1960-talet var en fast kaka i liten platt ask med borste i ett särskilt fack. Man fick absolut inte blöta mascaran genom att spotta på borsten, vilket var precis vad alla gjorde.
Som den första "riktiga" industritillverkade brukar den från amerikanska Maybelline räknas. Den började säljas 1915 per postorder med annonser i filmtidningar, skvallerpress och söndagstidningar. Innehållet var kol, tvål och vaselin. Tvål gjorde att färgen höll bättre och användes länge i kakmascaror, först helt vanlig natriumtvål, från 30-talet också andra tvåltyper som sved mindre.

Tubmascara

Tvål hade nackdelen att torka ut fransarna. Färgat vaselin var bättre i det avseendet och började snart säljas i tuber med liten borste.

1923: Ögonfransböjaren!
Den första ögonfransböjaren Kurlash var dyr (5 dollar) och krånglig att använda men sålde som smör i USA.

Vattenfast mascara

1938 patenterades den första vattenfasta mascaran i USA av en österrikisk skådespelerska. 50 % av innehållet var terpentin, som fungerade som lösningsmedel. Den första europeiska som nådde en större marknad var Long Lash Waterproof Mascara (Helena Rubinstein 1964). 70-talet såg nya lösningsmedel som gjorde mascarorna ännu vattenfastare, på 80-talet kom polymerer och på 90-talet proteinet keratin.
Hylsmascara
Alla målade ögonen som tokar på 60-talet. Finurliga flickor skrapade luddet från svart sammet och lät det damma ner i mascaraasken, spottade och bredde på, lät torka och gjorde om tills ögonfransarna var tjocka och stela. Det blev obehövligt när de flytande mascarorna med förlängningsfibrer kom. Dessa levererades i hylsa med inbyggd borste. Den första hade patenterats i USA redan 1939 men den första som slog igenom var Mascaramatic (Helena Rubinstein 1957, ett år efter det att det gamla patentet gått ut). De första hylsorna hade en räfflad metallpinne med vilken man "rullade" smeten på fransarna (roll-on mascara). Hylsor med borste (brush-on) kom några år senare

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0