10 myter om träning

  Morgonträning är mest effektivt för fettförbränning

Falskt.

– Det är möjligen lättare att komma iväg och planera in träning på morgonen, men förbränningen beror på hur länge och hur intensivt du tränar, säger träningsexperten Christina Sivertsson.


  Vibrationsbälten från tv-reklamen funkar inte

Sant.

– Jag skulle inte rekommendera någon att använda dom, de hjälper inte fysiken ett dugg, säger Sivertsson.


  Äter du efter klockan 18 går du upp i vikt

Falskt.

– Kroppen förburkar den energi den tillförs, oavsett tidpunkt på dygnet. Bäst är ett jämnt flöde av energi under hela dagen. Sak du träna på morgonen nästa dag kan det vara läget att fylla på med extra energi, säger Sivertsson.


  Att stretcha efter träningen ger ingenting

Delvis sant.

– Här har rönen ändrats på sistone. Känns det bra att sträcka ut musklerna så kan du fortsätta, det är inte skadligt. Nu kommer allt fler övningar där man eftersträvar största möjliga kontroll, balans och stabilitet i en enda rörelse. Det ska ge liknande rörlighet som stretch, säger Sivertsson.


  Törst är ingen bra mätare på kroppens vätskebehov eller uttorkningsgrad

Sant.

– Då är kroppen redan nere på rött ljus och skriker efter hjälp. Det bästa man kan göra är att ha en vattenflaska och fylla på i jämn takt under dagen, säger Sivertsson.


  Får man inte träningsvärk har träningen inte gett något

Falskt.

– Ändrar man något i träningen eller tränar fel får man ofta värk, men generellt behöver man inte känna träningsvärk för att ha uppnått med träningen, säger Sivertsson.


  Träningen förstörs om man dricker alkohol efteråt

Falskt.

– Det kanske inte är något man bör göra efter träningen då alkohol inte är en perfekt byggsten, men ett glas vin eller öl är inte skadligt, säger Sivertsson.


  Promenader är bättre än att springa snabbt

Falskt.

– Det förbränns mer energi vid tuffare belastning, vilket i förlängningen innebär att mer fett bränns då också, säger Sivertsson.


  Uppvärmning är bara slöseri med tid

Falskt.

– Det är ett bra sätt för kroppen att vänja in sig för vad som komma skall och reducerar skaderisken i de allra flesta sporter, säger Sivertsson.


  Du kan punktförbränna bort fett

Falskt.

– Om det vore så enkelt hade vi haft enorma köer till gymmen för att köra övningarna som tar bort fettet precis där du vill. Tyvärr kan man inte bestämma vilka fettdepåer kroppen använder vid förbränning, säger Sivertsson.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0